Ympäristö

Miinanraivaajat167m_web

Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

”Aina välillä mielessä väikkyy idylli, joka yhdistäisi ekologisen kaupunkielämän ja pienimuotoisen kulttuurin, joka olisi mahdollisimman laadukasta ja riittävän lähellä, jotta se ei tuupertuisi spektaakkeliksi. Viime vuonna koin tällaisen hetken Järvenpäässä Pekka Kuusiston vetämällä Meidän Festivaalilla.” – Kimmo Jylhämö, Voima (6/2014)

Meidän Festivaalille ympäristö ja vastuullisuus ovat tärkeimpiä arvoja tapahtumaa tehdessä. Meidän Festivaalin toiminnassa kiinnitetään jatkuvasti huomiota ympäristövaikutuksiin ja niiden vähentämiseen sekä pyritään edistämään ympäristöystävällisyyttä laajemmin. Meidän Festivaalille 2016 rakennettiin Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmä, jotta festivaalin ympäristövaikutuksia voidaan tarkemmin tutkia, niitä dokumentoida ja niistä raportoida.

Muutama vinkki ympäristöystävällisempään festivaalivierailuun

  • Ruoka. Suosi kasvisruokaa, jonka ympäristökuormitus on lihaa sisältävään ateriaan verrattuna huomattavasti pienempi. Meidän Festivaali suosii konserttien väliaikatarjoiluissa yhteistyökumppaneina palveluntuottajia, jotka suosivat luomu- ja lähiruokaa sekä Reilun kaupan tuotteita.
  • Jäte. Lajittele jätteesi alueella roska-astioihin. Älä heitä roskia luontoon!
  • Liikkuminen. Festivaalille pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä, polkupyörällä tai jalan. Tarkempaa tietoa kulkuyhteyksistä Tuusulanjärvelle löydät täältä. Suosi kimppakyytejä, mikäli valitset autolla liikkumisen.
  • Vesi. Tuo oma vesipullo. Aurinkoisella säällä on hyvä muistaa juoda tarpeeksi vettä. Oma pullo on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin jätteeksi muodostuvat kertakäyttökupit. Konserttien yhteydessä löytyy vesipisteitä, joissa vesipullon voi käydä täyttämässä.

Esimerkkinä Kallio-Kuninkala

Suurin osa Meidän Festivaalin konserteista pidetään Kallio-Kuninkalassa, joka kiinnittää toiminnassaan huomiota ympäristöasioihin, muun muassa:

– huonetilojen lämpötila pidetään 20-21 asteessa
– turhaa vedenkulutusta vältetään
– käytetään osittain CO2-päästötöntä vesisähköä
– lajitellaan paperi-, kartonki-, metalli-, lasi-, bio- ja sekajäte
– vältetään kertakäyttötuotteita
– käytetään kestäviä materiaaleja
– suositaan lähi- ja luomuruokaa

Kallio-Kuninkalan konserteissa väliaikatarjoilusta vastaa Pitopalvelu Tiina Oy, joka on tunnettu puhtaiden, suomalaisten raaka-aineiden ja luomuruoan tarjoamisessa sekä reilun kaupan tuotteiden suosimisessa. Pitopalvelu Tiina Oy vastaa myös festivaaliviikon taiteilijoiden ja tapahtuman henkilökunnan ruokailusta. Kallio-Kuninkalan keittiö (Pitopalvelu Tiina Oy) on mukana myös Portaat Luomuun –ohjelmassa toiseksi korkeimmalla luomuportaalla 5.

Meidän Festivaalin painotuotteet

Meidän Festivaalin 2017 kaikki painotuotteet ja julisteet on FSC-sertifioituja. FSC-sertifikaatti myönnetään metsänomistajille FSC:n kriteereiden täytyttyä. Kriteereihin kuuluvat muun muassa ympäristövaikutuksen huomioon ottaminen ja työntekijöiden sekä paikallisyhteisöjen sosiaalisen- ja taloudellisen hyvinvoinnin turvaaminen.

Lisää FSC-sertifikaatista voi lukea esimerkiksi täällä.

Kankaiset painotuotteemme ovat myös ympäristöystävällisistä ja eettisesti tuotetuista materiaaleista valmistettuja. Tämän vuoden Meidän Festivaalin t-paita on 100% luomupuuvillasta valmistettu. Näillä CottoVerin paidoilla on Fair Trade- ja Öko-Tex-standardi 100 -sertifikaatit sekä joutsenmerkki. Myös kangaskassit on tuotettu eettisesti Fair Wear -valvonnassa ja valmistettu tehtaalla, joka käyttää tuotannossa tuuli- ja aurinkovoimaa. Näillä EarthPositiven kangaskasseilla on myös Carbon Trust- sekä Organic textile -sertifiointi ja niiden tuotannon hiilijalanjälki on 90% pienempi, kuin tavanomaisesti tuotetuilla kasseilla.

Ekokompassi

Tapahtumamme on saanut Ekokompassi tapahtuma -sertifikaatin.

Meidän Festivaalille 2016 rakennettiin Ekokompassi tapahtuma –ympäristöjärjestelmä, ja festivaali auditoitiin tapahtuman jälkeen Ekokompassi sertifikaatin hyväksymänä tapahtumana. Ekokompassin rakentamisessa edettiin määrätietoisesti lähtötason kartoittamisesta ja ympäristövaikutusten arvioimisesta ympäristöohjelman laatimiseen ja lopuksi puolueeton asiantuntija auditoi tapahtuman ympäristötyön.

Lisätietoja Ekokompassista löytyy täältä.

tapahtuma_rgb

 

Ylös