Haapajärven kyläkirkko, Veikkola

Haapajärven kirkko, Kirkkonummi
Haapajärven kirkko, Kirkkonummi

Haapajärven kirkko
os. Puukirkontie 20, 02880 Veikkola

Haapajärven kirkko on punamultainen puukirkko. Suuri osa kirkon rakennusmateriaaleista on saatu lahjoituksina lähiseudun asukkailta.

Historia

Pohjois-Kirkkonummella asui jo 1600-luvulla paljon suomenkielisiä asukkaita, joille järjestettiin jumalanpalveluksia ilman vakituista kirkkoa. Heti 1700-luvun alussa asukkaat tekivät aloitteen kirkollisten olojensa parantamiseksi, jonka seurauksena määrättiin, että pappien oli saavuttava toimittamaan suomenkielinen jumalanpalvelus Pohjois-Kirkkonummelle.

Sopimus edellytti, että suomalaiset vastasivat matkan ajan papin ylläpidosta ja osittain myös hänen kuljetuksestaan. Vaivalloisten liikenneyhteyksien vuoksi kyläläiset saivatkin vuonna 1749 luvan oman kirkon rakentamiseen.

Ensimmäinen Haapajärven kirkko valmistui talkoovoimin vuonna 1749.
Alkujaan Haapajärven kirkko sijaitsi järven rannalla.

Veden pinnan nousemisen aiheuttamat tulvat kuluttivat kirkkoa, ja kirkko oli myös vaurioitunut tulipalossa. Tämän vuoksi Haapajärven kirkko päätettiin rakentaa uudelleen kauemmas sisämaahan. Nykyinen kirkon kirkko alkoi palvella seurakuntalaisia vuonna 1823.

Kun Kirkkonummen kirkko sijaitsi Porkkalan vuokra-aikaan Neuvostoliiton vuokraamalla alueella, Haapajärven kirkko hoiti Kirkkonummen seurakunnan pääkirkon tehtävää vuosina 1944-1956.

Kellotapuli

Haapajärven kirkon kellotapuli valmistui hieman kirkon rakentamisen jälkeen. Alkuperäinen kello valmistettiin vuonna 1849, mutta se jouduttiin halkeamien vuoksi uusimaan vuonna 1993. Haapajärven kirkon kelloja soitetaan nykyään edelleen käsin.

Toiminta

Haapajärven kirkko on Kirkkonummen suomalaisen ja ruotsalaisen seurakunnan käytössä.
Kyläkirkko on suosittu vihkikirkko. Lisäksi kirkossa toimitetaan kasteita.

Kirkossa vietetään:
– talviaikaan ehtoollisjumalanpalvelusta eli messua kerran kuukaudessa
– kesäaikana messua joka sunnuntai klo 12
– hiljaisuuden iltakirkkoja muutaman kerran vuodessa

Konserttipaikan ohjelma

Ei tulevia keikkoja.

Ylös