Ruutikellari, Suomenlinna, Helsinki

2015-09-11-9005-9959-Ruutikellari_laitettuna_salakapakaksi_Tapahtuma_ja

Ruutikellari
os. Suomenlinna B 29, 00190 Helsinki

Ruudin säilytystilana 1700-luvulla toiminut Ruutikellari kätkee jykevien seiniensä sisään tunnelmallisen tilan.

Paksun maakaton suojaama Ruutikellari on korkea tiilinen tynnyriholvitila. Ruutikellari sijaitsee rauhaisalla alueella Susisaarella. Saliin kuljetaan sisään kapeaa puolustuskäytävää pitkin. Toisessa puolustuskäytävässä on pieni lämmityskeittiö. Wc-tilat sijaitsevat erillisessä ulkorakennuksessa. Ruutikellarissa järjestämme rauhallisen konsertin, sillä sen sisällä eivät puhelimet toimi.

Ruutikellarin historia

Kustavilaisena aikana Viaporiin rakennettiin kolme isoa ruutimakasiinia. Vuosina 1776–1778 rakennettu Susisaaren Ruutikellari on näistä toisena säilynyt tähän päivään.

Susisaaren Ruutikellarin päätyjen valtavat kaariaukot on muurattu umpeen tiilellä.

Sisätilassa näkyy yhä ruotsalaisaikainen arkkitehtuuri: suurta tynnyriholvattua huonetilaa kiertää matala, holvattu, kivääriaukkoinen puolustuskäytävä. Kellarin sisäosaan pääsi ainoastaan ympäryskäytävän kautta rakennuksen eteläpäädystä. Seinissä ja holveissa oli taidokas ilmanvaihtojärjestelmä pitämässä ruutia kuivana.

Kattorakenteet tuhoutuivat Krimin sodan pommitusten aiheuttamassa tulipalossa.

Vuonna 1878 kellari peitettiin kokonaan mahtavin maa- ja hiekkakerroksin, ja näkyviin jäi vain maasyvennyksessä koillisjulkisivu. Suomalaisella kaudella Ruutikellaria käytettiin varastona ja perunakellarina. Kellarin päädyn sisäseinään puhkaistiin oviaukko. Vuonna 1999 Ruutikellari korjattiin vuokrattavaksi kokous- ja juhlatilaksi.

Lue lisää täältä.

Konserttipaikan ohjelma

Ei tulevia keikkoja.

Ylös