Konsertplatser

Ainola

Ainola_c_Maarit_Kytoharju_web

Ainola är det mest kända finländska hemmuseét i världen och en unik del av det nationella kulturarvet i Finland. Huset blev klart 1904 och fungerade därefter som Jean och Aino Sibelius hem resten av deras liv, dvs. för Jean Sibelius del till 1957 och för Aino Sibelius del till 1969.
För att säkerställa att Ainola skulle bevaras i sitt ursprungliga skick för efterkommande generationer sålde paret Sibelius döttrar Ainola till finska staten 1972. Museet öppnades 1974. Ainola hör i dag till Museiverkets specialmuseer. Museet håller öppet från maj till slutet av september.

Adress: Ainolankatu, 04400 Träskända

www.ainola.fi

Tiloihin on esteetön pääsyInva P-paikkaInva-WCAvustavat koirat tervetulleitaLastenhoitohuone

Aino-sali

JumppanenKuusisto3027m

Adress: Kirkkotie 49, Tusby.

Halosenniemi

Luolajan-MikkolaPerkola2277m_web

Konstnären Pekka Halonens nationalromantiska stock-ödemarksateljé stod färdig vid Tusby träsks strand 1902. Halosenniemi fungerar numera som konstmuseum och har restaurerats till ursprungligt skick. I museet arrangeras utställningar med Pekka Halonen och andra konstnärer. Huset ordnar också konserter, föredrag och litteraturaftnar.

I Halosenniemis unika stämning ryms ca 60 personer.

Adress: Halosenniementie 4-6, 04310 Tusby
inträdesavgift
tel. +358 9 8718 3461
halosenniemi(at)tuusula.fi
www.halosenniemi.fi

Tiloihin on esteetön pääsy Inva P-paikka

Järvenpää-talo

OnAString1219m_web

I Träskända centrum, precis bredvid järnvägsstationen ligger Träskändahuset. Huset, som stod färdigt 1987, har planerats av arkitekterna Olavi Lipponen och Erkki Karonen. Huset rymmer Sibeliussalen, som används för konserter, inspelningar och kongresser, samt den mindre Juhani Aho-salen.
Sibeliussalen har en utmärkt akustik och rymmer 574 personer.

Adress: Hallintokatu 4, 04400 Träskända

www.jarvenpaatalo.fi

Tiloihin on esteetön pääsy Inva P-paikka Inva-WC Tilassa indiktiosilmukka

Kallio-Kuninkala, Leonora-sali

Leonora_c_Maarit_Kytoharju_web

Kuninkala nämns i historieböckerna redan på 1600-talet, som en bland lantgårdar kring Tusby träsk. Sedan 1899 har gården ägts av K.A. Paloheimos släkt och sedan 1975 av Leonora och Yrjö Paloheimos stiftelse. Sitt nuvarande utseende fick byggnaderna på 1920-talet.

Sibelius-Akademin har verkat i Kuninkala sedan 1987. Sibelius-Akademin arrangerar olika musikevenemang i Träskända, bl.a. Sibelius-veckor samt internationella mästarkurser. I Kallio-Kuninkala hålls också en egen Kallio-Kuninkala-festival.

Kallio-Kuninkala fungerar som centrum för Kammarmusik vid Tusby träsk, som ”festivalcampus” för konstnärer och funktionärer. Leonora-salen, som byggts i den gamla ladugården, har utmärkt akustik. 150 personer ryms i salen.

Adress: Ristinummentie 6, 04400 Träskända

www.kuninkala.fi

Tiloihin on esteetön pääsy Inva P-paikkaKahvila

Kellokosken sairaala, juhlasali

MF2018_Twitter_Sielu

Keski-Uusimaa -lehden toimitus

MF2018_Twitter_Sielu

Suviranta

Meidan_Festivaali_Suviranta_c_Maarit_Kytoharju_web

Eero Järnefelts Suviranta stod färdigt 1901 vid sjöstranden nära Ahola, som arbetsutrymmen för konstnären och bostad för familjen. Då både Sibelius och bildkonstnären Pekka Halonen följde efter och flyttade till området tillsammans med sina familjer, anses den unika konstnärskolonin vid Tusby träsk ha fått sin början.
Efter Eero Järnefelts tid har Suviranta varit konstnärshem för hans dotter Laura och hennes familj. Suviranta är alltjämt i släktens ägo som privatbostad.

Parkering på Församlingsinstitutets (Seurakuntaopisto) parkesringsplats.

Adress: Suviranta, Eero Järnefelts ateljé, Träskända.

Tuusulan kirkko

Tuusulankirkko_c_Maarit_Kytoharju_web

Tusby vackra, gråa korskyrka stod färdig 1734. Byggmästare för kyrkan var Tusbybon Erik Eskilson Hannula, morfars farfar till Aleksis Kivi. Till den andäktiga stämningen i den enkelt inredda kyrkan bidrar glasmålningar samt altartavlan, målad av Johan Asplund på 1850-talet. I kyrkparken ligger bl.a. Aleksis Kivi och Pekka Halonen begravda.

Adress: Kirkkotie 34, Tusby

www.tuusulanseurakunta.fi

Tiloihin on esteetön pääsy Inva P-paikkaTilassa indiktiosilmukka

Ylös